Land art and site specific sculpture - land art uses the environment and its scale as its material. Concrete art is expressed in material itself with which the artist introduces her non-representational objective. Public art can be viewed and accessed by observers.
click the images for next

sculpture by Lucien den Arend - HOME

cv | works | sculptures | site specific | environmental | land art | architectural | publications | exhibitions | symposia/lectures | cities | encounters | accounts


PENTTILÄ KANGASNIEMI
ATELIER EN BEELDENTUIN EN VAKANTIE

klik de afbeeldingen voor verder

Het weer in Finland...........veel beter dan u denkt!

Finland vakantieland....? Mij niet gezien...... Het is daar altijd koud en het regent er bijna constant.

Denkt U dat ook? We nemen het U niet kwalijk want er bestaan veel, heel veel misverstanden over het weer in het land van de duizenden meren.

Omdat iedereen, die zijn moeizaam vergaarde en opgespaarde vakantie door ‘rot-weer’ ziet vervliegen, een gerede kans loopt de rest van het jaar met een gezicht als een donderwolk rond te lopen, zijn er slechts weinigen die het Finse avontuur aandurven.

Dat is niet alleen onjuist maar ook jammer!

Daarom leek ons een geruststellende toelichting, gebaseerd op persoonlijke waarnemingen ter plaatse gedurende de laatste 20 jaar, op zijn plaats, indien u ‘ Penttilä Gardens’ tot uw vakantie reisdoel mocht willen maken.

Kangasniemi -en daarmee ook Penttilä - ligt tussen Jyväskylä en Mikkeli, ongeveer 300 km ten noorden van Helsinki. Met uitzondering van de kuststrook en in tegenstelling tot grote delen van Scandinavië heeft Finland een landklimaat, hetgeen resulteert in koude winters en warme zomers. Over het algemeen is het vrij droog. De gemiddelde jaarlijkse neerslag, voornamelijk in april en november, is slechts 10% van datgene wat we in grote delen van West-Nederland gewend zijn.
De lokale weersgesteldheid wijkt hier van af als gevolg van de aanwezigheid van de grote meren, het Päijänne en het Puulavesi, juist ten zuiden van de lijn Jyväskylä-Mikkeli, welke met hun immense watermassa's de micro-meteo beï nvloeden. De winters blijken minder streng en bijzonder sneeuwrijk, de zomers vrij warm, vooral indien er een zachte Z / Z-O / O wind heerst. Regelmatig worden in de zomer temperaturen gemeten tot zelfs 30 ° C. De wind uit deze richtingen is al vrij warm door zijn continentale oorsprong en zal bovendien het door de lange zomerdag-zon verwarmde oppervakte-water van het Puulavesi, de noordelijke baaien en uitlopers van dit meer in drijven. De warme bovenstroom drijft aan het einde de koude onderstroom de baai uit. Dit heeft aangename watertemperaturen tot gevolg waarbij temperaturen tussen de 20 en 26 ° C, afhankelijk van de diepte, geen uitzondering zijn.
Een ander opmerkelijk verschijnsel is het feit dat een eventuele plotselinge bui zelden lang duurt en over het algemeen geen langdurige hoge luchtvochtigheid veroorzaakt, zoals we dat in West-Nederland gewend zijn. Meestal schijnt de zon na een paar uur weer en zelfs indien een flinke hoeveelheid regen is gevallen, droogt de bodem vrij snel op. Dit is het gevolg van de typische samenstelling van de bodem: geen klei maar een rotsbodem met spleten en scheuren, bedekt met een zanderige toplaag.

Wellicht dat u na het lezen van bovenstaande beschrijving van mening bent dat het weer op Penttilä een minder grote risicofactor is dan u van aanvang had gedacht. In dat geval is deze informatie nuttig geweest.

Wilt u het regionale weer per dag bekijken, dan kunt u terecht op www.foreca.com/eng/weather.
Selecteer dan de steden Mikkeli en Jyväskylä maar bedenk wel dat u de lokale variaties van de weersomstandigheden op Penttilä als gevolg van het Puulavesi hier niet in kunt terugvinden.

(text Hans Serdijn)

home NL
plattegrond van het terrein
andere foto's
e-mail


search this site

3D anaglyph photographs of my sculpture
works©author: Lucien den Arend
© 1998/present denarend.com Google
this site was developed by DutchDeltaDesign
Penttilä
Seppäläntie 860  51200 Kangasniemi Finland
telephone +358 (0)44 264 12 12
 vCard Lucien den Arend - Qr code
HOME
new on this site
vantablack
use my translucent backgrounds of different opacity and color