Land art and site specific sculpture - land art uses the environment and its scale as its material. Concrete art is expressed in material itself with which the artist introduces her non-representational objective. Public art can be viewed and accessed by observers.
click the images for next

sculpture by Lucien den Arend - HOME

cv | works | sculptures | site specific | environmental | land art | architectural | publications | exhibitions | symposia/lectures | cities | encounters | accounts

LAND ART ENVIRONMENTS AND LANDSCAPE PROJECTS

Gemeente: Barendrecht (Grote Projecten)

English | Nederlands

Full Moon

Binnen het project Full Moon dat Joseph Semah en Felix Villanueva ontwikkelen neemt het eiland 'Saenredam' een belangrijke plaats in. Bedoeld als homage aan de 17e-eeuwse Nederlandse kerkschilder Pieter Janszoon Saenredam werd het in 1982 naar een ontwerp van kunstenaar Luciën den Arend midden in een Barendrechtse woonwijk aangelegd. Het 30 meter lange en 30 meter brede eiland waarop in een regelmatig patroon 256 wilgen zijn geplant, roept het beeld op van een onderaards kerkgewelf. In Full Moon wordt een beeldend en tekstueel antwoord gegeven op de utopistische en apocalyptische opvattingen die ten tijde van het Humanisme en de Reformatie in het christelijke West-Europa opgeld deden en die geen ruimte boden aan verwante concepten uit de joodse traditie waaraan zij schatplichtig zijn. Tegenover het eiland 'Saenredam' verrijzen, naar een ontwerp van Joseph Semah acht bronzen kubussen, waarin respectievelijk de acht hoofdstukken van het Shir Ha-Shirim (Hooglied) in het Hebreeuws zijn geïnscribeerd. De kubussen verbeelden de fundamenten van de Salomonische Tempel te Jeruzalem. Bij de onthulling van het kunstwerk zal een pas de deux worden uitgevoerd van de Amsterdamse choreograaf Pieter de Ruiter.


Full Moon

Discipline: Beeldende kunst
Locatie: Eiland Saenredam, wijk Molenvliet
Data: 9 Juni 2001, vanaf week 23 zijn de werken te bezichtigen

tekst door Kunstgebouw  Delft

Gemeente Barendrecht

Beeldende kunst, dans, tentoonstelling en lezingen

Full Moon II opent zaterdag 9 juni in Barendrecht

In de wijk Molenvliet is in 1982 naar een ontwerp van Lucien den Arend het eiland Saenredam aangelegd. Op het vierkante eiland staan 256 wilgen in een regelmatig patroon. Een roestvrijstalen kubus waarop de naam is aangebracht van de 17e-eeuwse kerkschilder Pieter Janszoon Saenredam staat in het centrum. De stammen en kruinen van de wilgen verwijzen naar de zuilen en gewelven in de kerkinterieurs die Saenredam heeft geschilderd. In Full Moon II reageren kunstenaar Joseph Semah en publicist Felix Villanueva op de christelijk gefundeerde beeldsymboliek die achter de vormgeving van het eiland Saenredam schuilgaat. Full Moon II is de Barendrechtse invulling van Havens & Heerlijkheden, het regionale programma van Rotterdam 2001, Culturele Hoofdstad van Europa.

De opening van Full Moon II op zaterdag 9 juni start in Theater Het Kruispunt om 14.30 uur. Vervolgens zal het kunstwerk van Semah onthuld worden bij het eiland Saenredam, waarna het eerste deel van de dansvoorstelling plaatsvindt. Het tweede deel van de voorstelling is te zien in Theater Het Kruispunt. U bent van harte welkom bij de opening van Full Moon II.

Ruimtelijk kunstwerk

Joseph Semah en Felix Villanueva vatten het eiland Saenredam op als een zinnebeeld van het `paradijs op aarde'. Tegenover dit christelijk gefundeerd beeld stellen zij de in de joodse traditie gewortelde opvatting van een `toekomstige' betere wereld. In die traditie is de hoop op de toekomstige bevrijding van de gehele mensheid verbonden met de symbolische herbouw van de verwoeste Tempel van Koning Salomon te Jeruzalem. Op de grasstrook tegenover het eiland heeft Joseph Semah dit reconstructieve concept verbeeld. De bronzen afgietsels van acht kubussen, vervaardigd van acaciahout uit Jeruzalem, brengen de door Koning David aangebrachte fundamenten van de verwoeste Salomonische tempel te Jeruzalem in herinnering. Op de wanden van de kubussen zijn passages uit het Shir Ha-Shirim (Hooglied) aangebracht. In de geschiedenis van het Jodendom geeft dit aan Koning Salomon toegeschreven lied onder meer uitdrukking aan het verlangen naar de terugkeer van de verloren harmonieuze staat van het volk van Israël.

Tentoonstelling Shir Ha-Shirim

In aansluiting op de thematiek van Full Moon II vindt in de foyer van Theater Het Kruispunt in Barendrecht en de erboven gelegen Gemeenschapsbibliotheek de tentoonstelling Shir Ha-Shirim plaats met werken van Joseph Semah. Hier zijn tevens recente en antiquarische boekuitgaven van het Hooglied geëxposeerd.

Tentoonstellingsduur: 11 juni t/m 20 juli 2001. Openingstijden: ma. 13.30-20.30, di. 13.30-17.30,

woe. 13.30-20.30, do. 10-12.30, vr. 13.30-20.30, za. 10-12.30. Adres: Middenbaan 111, Barendrecht.

Dansvoorstelling

Speciaal voor de opening van Full Moon II produceerde choreograaf Pieter de Ruiter de dansvoorstelling Corpora Mixta, die bij het eiland Saenredam en in Theater Het Kruispunt wordt uitgevoerd. De choreografie is gebaseerd op de thematiek van het Hooglied.

Jongerenvoorstelling

Maandagmiddag 11 juni om 15.00 uur vindt in Theater Het Kruispunt een extra jongerenvoorstelling plaats, op muziek van Lucid Terror. In deze dansvoorstelling worden filmbeelden gebruikt van de openingsvoorstelling op locatie. De Saenredamstichting ontwikkelde hierbij voor leerlingen uit de bovenbouw van het voortgezet onderwijs een lesbrief voor het vak CKV1. Ook zijn er activiteiten voor het basisonderwijs ontwikkeld. In samenwerking met de bibliotheek wordt een kijkwijzer gemaakt die aansluit op de tentoonstelling van Joseph Semah. Een klas van het Farelcollege in Ridderkerk maakte eerder al werkstukken rond het thema tolerantie, eveneens in aansluiting op de thematiek van het werk van Semah.

Lezing Bernlef

In Full Moon II zijn verschillende kunstdisciplines met elkaar verbonden. Voor de bibliotheek is dit een gelegenheid bij uitstek om een bijzondere lezing te organiseren.

Zij heeft voor deze gelegenheid de schrijver J. Bernlef uitgenodigd om een literaire avond te verzorgen op vrijdagavond 8 juni 2001 om 20.00 uur in de foyer van Het Kruispunt. De schrijver Bernlef heeft grote bewondering voor de beroemde kerkschilderijen van Saenredam en heeft daar in zijn werk op bijzondere wijze blijk van gegeven. De Stichting Gemeenschapsbibliotheek wenst op deze wijze mee te werken aan het Barendrechtse project Full Moon en hoopt zo voor haar publiek een extra bijdrage te leveren.

Entrée: fl. 15,-. Kaartverkoop in de bibliotheek van Het Kruispunt (info: 0180-616755): ma., wo. en vrij. 13.30-20.30 uur, di. 13.30-17.30 uur, do. en za. 10.00-12.30 uur.

toespraak Gary Schwartz
environmental and landscape works
back

the above frame was copied from Kunstgebouw - Foundation for Art and Culture Zuid-Holland NL


search this site

3D anaglyph photographs of my sculpture
works©author: Lucien den Arend
© 1998/present denarend.com Google
this site was developed by DutchDeltaDesign
Penttilä
Seppäläntie 860  51200 Kangasniemi Finland
telephone +358 (0)44 264 12 12
 vCard Lucien den Arend - Qr code
HOME
new on this site
vantablack
use my translucent backgrounds of different opacity and color