Land art and site specific sculpture - land art uses the environment and its scale as its material. Concrete art is expressed in material itself with which the artist introduces her non-representational objective. Public art can be viewed and accessed by observers.
click the images for next

sculpture by Lucien den Arend - HOME

cv | works | sculptures | site specific | environmental | land art | architectural | publications | exhibitions | symposia/lectures | cities | encounters | accounts

teksten

Gesprek met Lucien den Arend, landschapskunstenaar.

"Lucien den Arend  woonde het grootste deel van zijn leven in Zwijndrecht en maakte voor talloze steden landschapskunst. Het meest in het oog springend zijn de grote, vaak geometrisch gevormde staalconstructies. Daarnaast  werkt hij graag met bomen en water om zo een stukje landschap opnieuw te vormen.

voor volgende, klik op de afbeeldingen

Land Art in Hilversum/Horstermeer, NL.

"In Nederland is alle landschap ooit met mensenhanden gemaakt. Het is interessant om de omgeving  opnieuw vorm te geven en daarbij gebruik te maken van natuurlijke elementen die relevant zijn in die omgeving. Aarde, gras, bomen, water en riet kun je een nieuwe betekenis geven door er lijnen, bogen, vierkanten of andere geometrische of wiskundige vormen mee te maken. Zo'n met mensenhand gemaakt stukje landschap krijgt dan iets verrassends en onverwachts. Extra spannend wordt het als je aan die natuurlijke elementen 'harde' elementen als beton of staal toevoegt."

Lucien den Arend werkt graag met knotwilgen en populieren, bomen die van oudsher thuis horen in het Hollandse landschap. "Door de oprukkende woningbouw verdwijnt dat landschap maar maak in die nieuwe omgeving dan iets dat zich onderscheidt van de rest en waarin je natuurlijke elementen van dat oude landschap tegen komt. Soms kun je het nieuwe ook benadrukken door juist met bomen te werken, die van nature niet in Nederland vorkomen".

Wat hij bedoelt is te zien op de grens van De Volgerlanden met Zwijndrecht. Lucien den Arend ontwierp daar een grote waterpartij met een kruisvormig eiland, dat enerzijds herinnert aan oude tiendwegen en anderzijds de loop van de voormalige hoogspanningslijn volgt."

Trudy Wehrmeijer

Koog aan de Zaan. Raadhuisstraat. Onder viaduct Coentunnelweg A8 het kunstwerk "Victory" van kunstenaar Lucien den Arend uit Zwijndrecht, 1987, staal. In 1984 kreeg hij de opdracht van gemeente Zaanstad. De Arend zegt: het is de bedoeling dat passanten geen leemte zien op de plek, maar als het ware een visuele opdonder krijgen waardoor ze de omgeving niet meer zien. De twee vleugels zijn elk 22 meter lang. De vleugels krijgen een antraciet kleur, dit om de betonkleur wat frisser te laten lijken. Het beeld heeft f. 40.000,00 gekost. Het werd gesubsidieerd door het Praktijkbureau Beeldende Kunst, opdracht ministerie WVC. Gevallen vleugels aan de Zaan, Een lamgeslagen viaduct-vogel, Gestrand in Koger koekkoeksnest, Als onbegrepen vrijheidsteken. Op de plaats van deze vleugels stond het woonhuis van M.J. Deijle, Raadhuisstraat 82, en de woonhuizen van Dirkzwager en Hellema. Links naast de vleugel staat het oude gemeentehuis van Koog aan de Zaan.

zie ook europeana collections en archief Zaanstad (de pagina's van het Gemeentearchief van Zaanstad).


search this site

3D anaglyph photographs of my sculpture
works©author: Lucien den Arend
© 1998/present denarend.com Google
this site was developed by DutchDeltaDesign
Penttilä
Seppäläntie 860  51200 Kangasniemi Finland
telephone +358 (0)44 264 12 12
 vCard Lucien den Arend - Qr code
HOME
new on this site
vantablack
use my translucent backgrounds of different opacity and color